>>>Comunicant...

dissabte, de maig 21, 2005

La tirania

televisió/ LA TIRANIA DE LES AUDIÈNCIES

Més enllà de viciosos d'audiències (entre els que m'hi incloc), que les seguim dia a dia per pura curiositat hi ha qui per els resultats, shares i targets són molt més.
Es calcula que hi ha unes 3.000 llars on es disposa del medidor d'audiències. Aquell aparell que, s'instal·la a persones escollides per un fatídic sorteig. Es veu que més que un premi, participar en això és un torment, ja que si no endolles l'aparell perquè enviï les dades dispara una alarma perquè te'n recordis i fa que la família es torni esclava de l'aparell. Aquestes famílies decideixen els llocs de treball moltíssimes persones. No dubto que mirin els programes lliurament. Sembla mentida però, que amb el volum de negoci que mou la televisió, no s'hagi decidit mai a buscar un sistema més aproximat a la realitat. Em de pensar que quan un programa s'acaba per falta d'audiència pot deixar ben bé a 70 persones sense feina. Només tres mil famílies tenen aquest poder (irònicament sense voler-ho). Amb la TDT, la televisió digital terrestre, es veu que se sabrà, al detal quanta gent mira realment què. Per fi arribarà la democràcia, de veritat, a la televisió. I tot i que se sabrà realment els nostres gustos, no arreglarem que molta gent es quedi sense feina. En aquest aspecte, l'audiència continuarà sent tirànica.

2 Comments:

  • Sempre m'ha semblat molt curiosa la manera com es mesura l'audiència. És que realment, dentre les 3000 persones que tenen l'aparell aquest, pot ben ser que la meitat miri gran hermano i aqui hay tomate i per aixo ja es dira que tota espanya ho fa. JO crec q no pot haver-hi claredat del tot. Pero bueno, potser no han trobat millor manera. L'audiencia té molt més poder del que s'imagina penso. Es rollo als circs romans que era o mort o vida i ho decidia el public com un nen encapritxat. Potser amb la TDT tema shares sera més just pero no se fins quin punt aixo cuallarà en la societat de manera que crec q ha de passar molt temps fins que es vegi el camp de magnetisme del tema.Molt interessant l'article, Jordi.M'ha agradat molt el teu comentari també.Merci.

    By Blogger Elle, at 3:09 p. m.  

  • No crec que la tirania de l'audiència (democàrtica o no) sigui més dura que la tirania de qualsevol consumidor. I és que si comprem unes bambes Nike estem deixant a 3000 nens de qualsevol país subdesenvolupat sense feina, i si comprem tomàquets de Girona deixem sense feina als agricultors francesos. És la llei de l'oferta i la demanda... és el capitalisme.
    I serà igual quan hi hagi la TDT, la majoria s'imposa.

    By Blogger Xavi, at 11:36 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home