>>>Comunicant...

dissabte, de febrer 05, 2005

La crònica negra, periodisme?

Les televisions espanyoles ofereixen al llarg del dia un seguit d'espais en els quals es tracta el què es coneix com a crònica negra. Al matí, els tres magazins que s'emeten tracten en alguna secció temes d'aquests. Es basen bàsicament en gent que explica com la seva germana ha estat violada, com se els hi ha cremat la casa etc. A vegades, no només hi ha una veu en off sinó que també el testimoni en rigurós directe dels afectats. Mai he entès com la gent accedeix a explicar aquestes coses a la televisió, tot i que caldria veure si hi ha algun tema de convençiment per part dels reporters desplaçats. Un cop allà, comença el derrumbament moral dels afectats. Aquest divendres, al programa Cada día -Antena3- tenia una connexió amb una dona que havia perdut els dos fills mentre ella havia sortit a comprar el pa. Després d'explicar les seves penes i vessar moltes llàgrimes davant de l'audiència, la presentadora anava insistint amb preguntes. Feia cara de pena la Campos, però vaja, si veus que algú està compartint el dolor amb tanta gent, el millor que s'ha de fer (seguint la escassa ètica periodística existent) és tallar la connexió. Però vaja, després de burxar-la una bona estona, la Campos li va dir que volia mantenir el contacte i seguir el seu cas i oferir-li ajuda en tot el què pogués (un patró que en altres ocasions ha seguit Ana Rosa Quintana i segurament Inés Ballester).
No sé perquè, i deixeu-me que sigui malpensat, en aquests moments ni s'enrecorden del nom de les persones, el que segur tenen en ment és el share d'ahir, per cert, la Campos més que la reina de las mañanas ha passat ha ser una simple ventafocs...

1 Comments:

  • El que importa en aquests programes és "avui i ara". "Avui tindrem en directa el testimoni d'una mare que ha estat agredida pel seu home durant més de cinc anys..."; "ara us mostrarem la cara d'un home després d'haver estat víctima dels atemptats de l'11-M"; i com aquests molt més.
    Però... I demà? Què passarà demà amb aquesta dona que ha estat sotmesa a maltractaments durant cinc anys? Algú se'n recordarà? Rotundament no, perquè demà, una altre dona estarà explicant la deseparició de la seva filla, o portaran a un violador perquè expressi les seves raons que el van portar a violar tantes dones. Dos personatges que el dia següent tampoc seran recordats. Què hi ha darrera tot aquesta línia? L'única i severa preocupació per l'AUDIÈNCIA. Punt i final.

    By Anonymous Anònim, at 1:14 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home